Als uw kind luizen heeft, hoeft u echt niet in nesten te zitten.

Ze brengen geen ziekten mee, die kriebelbeesten. Ze zijn alleen maar vreselijk vervelend.  Graag zouden wij iedereen oproepen om thuis de hoofdharen van de kinderen te controleren.

Hoe te herkennen?

Luizen zijn insecten van 2 tot 3 millimeter lang. Hun kleur varieert van lichtgrijs tot bruin. Luizen huizen het liefst in het haar van kinderen, dichtbij de warme hoofdhuid. Bij de haarwortel leggen zij hun eitjes of neten.

Hoe gaat u te werk?

Hevige jeuk wijst vaak op de aanwezigheid van luizen. De beste manier om er te vinden, is het haar uitkammen met een fijne kam, het hoofd over een witte doek gebogen.

Neten zie je gemakkelijker zitten dan luizen zelf omdat luizen minder talrijk zijn en zich heel snel voortbewegen. Als er neten zijn, dan zijn er ook luizen  en dan is er besmetting.

En verder?

Ontdek je luizen of neten, raadpleeg dan je huisdokter of apotheker en volg zijn raadgevingen op. Verwittig ook de school.

Mogen wij ieder van jullie oproepen om regelmatig tijd te maken om de hoofdharen van jullie kinderen te controleren.

Wij zijn verplicht ten opzichte van de ganse schoolbevolking dit probleem grondig aan te pakken. Daarom delen wij mee dat uw kind pas terug naar de school mag komen als de behandeling van uw kind tegen deze parasieten gestart is. Neem op dat moment persoonlijk of telefonisch contact op met de directie.

Ook willen wij dat u na de volledige behandeling van dit probleem, zoals beschreven in bijgevoegd schrijven, uw huisdokter raadpleegt en dat hij op onderstaand strookje bevestigt dat uw kind volledig luizen- en netenvrij is. Download hier het strookje voor de huisarts (PDF).

In de hoop dat u onze situatie begrijpt, rekenen wij ten stelligste op uw bereidwillige en zorgvuldige medewerking.

Klik hier om de behandelingsfolder van het CLB te downloaden.

Extra informatie is te vinden op de website van de CM. Klik hier voor de brochure van de CM of kijk op http://www.cm.be/luizen .

Stappenplan CLB

Luizenbrief 1